Sindirim sisteminin üst kısmı olarak tanımlanan ve içerisinde yemek borusu, onikiparmak bağırsağı ve midenin bulunduğu bölüm endoskopi ya da bir başka deyişle gastroskopi yöntemi ile inceleniyor. Ancak ince bağırsakların incelenmesi için yeni bir yöntem söz konusu. Tıp dünyasında son yıllarda yaygın biçimde kullanılmaya başlanan kapsül endoskopisi ile ince bağırsakların endoskopik yöntemle incelenmesi mümkün. Adana Endoskopi olarak kapsül endoskopisine dair merak edilenleri sizler için anlattık.
Bilindiği üzere sindirim, ağızdan başlar ve bağırsak sonuna kadar uzanır. Sindirim sisteminin üst kısmında onikiparmak bağırsağı, mide ve yemek borusu bulunur. Orta kısımda ince bağırsaklar ve son kısımda ise kalın bağırsaklar yer alır. Sindirim kanalına dair bir inceleme gerektiğinde gastroskopi (Endoskopi), kalın bağırsakların incelenmesi gerektiğinde kolonoskopi yöntemi kullanılır. Ancak bu iki bölge arasında yer alan, 4,5-6 metre uzunluğundaki ince bağırsakları endoskopik yöntem ile tetkik etmek kolay değildir. Ancak son yıllarda kapsül endoskopisi sayesinde ince bağırsakları incelemek, eskiye kıyasla çok daha kolay hale geldi.
Bu amaç doğrultusunda geliştirilen kapsülün boyutu, iri bir hap kadardır. Üzerinde kendisine ait bir kamera ve ışık kaynağı bulunur. Kapsül endoskopi, kablosuz endoskopi olarak da bilinmektedir.
Kapsülden kaynaklanan radyofrekans dalgaları, hastaya giydirilen yeleğin içinde bulunan kayıt cihazı tarafından durmaksızın algılanır. 6 ila 8 saate kadar kayıt yapabilen bu cihaz sayesinde çok sayıda detaylı görüntü elde edilebilir. Kapsül endoskopisi yöntemi sayesinde bağırsak iltihabı, emilim bozuklukları, ülseratif hastalıklar, tümörler, gizli kanamalar, polipler ve bir takım damarsal anomaliler kolaylıkla teşhis edilebilmektedir.
Öncelikle belirtmek gerekir ki kapsül endoskopi ağrısız ve konforlu bir uygulamadır. Uygulama esnasında hasta zorlayıcı hareketlerden kendisini sakınmak koşulu ile gündelik yaşantısına devam edebilir. Hatta bu süreç sırasında hastanın hareketli olması, sürekli olarak oturmaktan ve uzanmaktan kaçınması tercih edilir. 6-8 saat süresince kayıt yapılır. Kapsülün bağırsaklardan dışarı atılması ise 12-24 saat arasında gerçekleşir. Nadiren de olsa bazı vakalarda kapsülün vücuttan atılması 15 günü bulabilmektedir.
Hamilelik sürecindeki kadınlar ve kalp pili kullanan hastalar kapsül endoskopi sırasında titiz davranmalıdır. Yutma güçlüğü çeken hastalar için kapsül endoskopi uygun bir yöntem değildir. Öncesinde ince bağırsaklarından bir cerrahi operasyon geçiren hastalarda ve bağırsak darlığı şüphesi bulunan hastalarda ilk olarak bağırsak pasajının gösterildiği bir grafi çekilmesinde fayda vardır.
Eğer hasta demir veya bizmut barındıran bir ilaç kullanmaktaysa, kapsül endoskopi işleminden 3-4 gün kadar önce doktor kontrolünde bu ilaçları bırakmalıdır. Ayrıca kapsül endoskopi sırasında hastaların yoğun radyasyondan kendilerini korumaları gerekir. Bu yüzden X-RAY cihazlarından ve MR cihazından sakınmak gerekir. Hatta kayıt alınan sürede cep telefonu ile konuşulmamasında da fayda vardır.
Eğer dışkınızda kan varsa bu bağırsaklarınızda gizli kanamaya işaret eder. Eğer kolonoskopi ve gastroskopi yöntemi ile herhangi bir bulgu elde edilemezse, ince bağırsakların incelenmesi için kapsül endoskopiye başvurulur.