Uyutarak anestezili endoskopi, endoskop adı verilen bir tüp kullanılarak vücudun içerisindeki boşlukları ve organları görüntülemek için uygulanan, bir çeşit teşhis ve tedavi metodudur. Uyutarak anestezili endoskopide hasta hiçbir acı veya rahatsızlık hissetmez. Genellikle ağız, burun, idrar yolu veya anüs gibi doğal açıklıklardan ya da küçük kesilerden giriş sağlanır. Endoskop, ışık, kamera ve gereken diğer aletlerle donatılır. Özel Adana Ortadoğu Hastanesi, uyutarak anestezili endoskopi işlemi hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
İlk olarak hastaya intravenöz hat açılır ve anestezi ilaçları hazırlanır. Hastanın kan basıncı, oksijen seviyeleri ve kalp atış hızı sürekli olarak takip altında tutulur. Hastaya endoskop ismi verilen ince ve esnek bir tüp verilir. Endoskopun bünyesinde ışık ve kamera bulunur. Endoskop sayesinde gastrointestinal sistemde yer alan organların ve boşlukların görüntülenebilmesi mümkün olur.
Anestezi uzmanı operasyon sırasında hastanın vital fonksiyonlarını ve solunumunu gözetim altında tutar. İşlemin tamamlanmasının ardından endoskop çıkartılır. Anestezinin etkisinin azalmasıyla birlikte hasta uyandırılır. Hastanın sağlık durumu kontrol edildikten sonra taburcu edilebilir. Hastalara büyük konfor sağladığı için sıkça tercih edilen bu yöntem, anesteziden kaynaklı bazı riskler barındırır. Bu yüzden operasyonu yöneten tüm ekibin tecrübeli ve profesyonel olması gerekir.
Uyutarak anestezili endoskopinin ardından dikkat edilmesi gereken birinci konu dinlenmedir. Anesteziden sonra hastanın birkaç saat süresince dinlenmesi gerekir. Yoğun hareket veya ağır işler hastanın başının dönmesine veya bayılmasına sebep olur.
Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da beslenmedir. Endoskopi işleminde mide boşaltılır. Bu yüzden beslenmeye hafif yiyeceklerle başlanmalıdır. Bununla birlikte doktorun tavsiye ettiği sıvılarla beslenmekte fayda vardır.
İlaç kullanımı da endoskopiden sonra dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Doktorunuzun tavsiye ettiği ağrı kesicileri ve diğer ilaçları kullanmayı ihmal etmemelisiniz.
İyileşme sürecinde takip randevularınızı aksatmamalı ve tıbbi yönergelere uymalısınız. İyileşme süreci kişiden kişiye değişmektedir. İhtimal dahilindeki komplikasyonlar arasında şiddetli ağrılar, yüksek ateş ve kanama gibi durumlar söz konusudur. Bu gibi komplikasyonlar yaşandığında geç kalmadan doktora başvurmanız gerekir.
Sigara ve alkol gibi alışkanlıklar iyileşme sürecinizi sekteye uğratabilir ve geciktirebilir. Bu durum komplikasyonların görülme riskini de arttırmaktadır. Bu yüzden endoskopi sonrasında sigara ve alkol tüketiminden uzak durulmalıdır.
Endoskopi işlemi öncesinde hastanın aç olması gerekir. Endoskopi sonrasında hastanın mide ve bağırsaklarında hafif düzeyde tahriş oluşabilir. Genel olarak ilk birkaç saat su ve meyve suyu gibi sıvılarla beslenmek gerekir. Bir sonraki aşamada beslenme uzmanları hasta için bir beslenme programı hazırlayabilir. Ancak genel bir beslenme yöntemi yoktur. Zira her hastanın kendine özgü koşulları vardır.
Sindirimin kolaylaşması için yumuşak yiyecekler tüketilmelidir. Patates ve meyve püreleri, makarna, haşlanmış sebzeler endoskopi sonrası tüketilebilecek gıdalara örnektir.
Uyutularak Anestezili Endoskopi İşlemi hakkında detaylı bilgi almak için siz de Özel Adana Ortadoğu Hastanesi ile iletişime geçebilirsiniz.